Türk bilim insanları 4 ölümcül virüs buldu

Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışma yürüten bilim insanları, kanamalı ateşe neden olan ve böbrek yetmezliği sonucu ölüme sürükleyen 4 virüsü bilim dünyasına duyurdu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Ağustos 2019 08:15, Son Güncelleme : 05 Ağustos 2019 08:10
Türk bilim insanları 4 ölümcül virüs buldu

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem yürütücülüğünde Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen ve ekiplerinin katılımıyla "Türkiye kemirici ve küçük memelilerinde Hantavirüs varlığının ve dağılımının araştırılması" konulu çalışma başlatıldı.

HAVADAN BULAŞIYOR

Araştırma kapsamında kemiricilerden insanlara bulaşan, ateş ve kanamasıyla seyreden, böbrek yetmezliği nedeniyle ölümcül olabilen "Dobrava Hantavirus İğneada", "Dobrava Hantavirus Giresun", "Puumala Hantavirus Bartın", "Tuula Hantavirus Palandöken" adı verilen ve insanlarda çok nadir rastlanan 4 virüs tespit edilerek bilim dünyasına duyuruldu.

TÜBİTAK DESTEKLİYOR

Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem, yaptığı açıklamada, 19 yıldır hanta virüsüyle ilgili saha çalışması yaptığını ve TÜBİTAK Projesi yürütücülüğünü üstlendiğini belirtti. Öktem, virüsün kemiricilerdeki varlığını Türkiye'de ilk kez 2004 yılında Karadeniz ve Ege Bölgesi'ndeki çalışmalarda tespit ettiklerini, 2009 yılında da Zonguldak ve Bartın'da insan olgularıyla karşılaştıklarını aktardı. Öktem, "Türkiye'deki alt türlerini ve bulunduğu bölgelerin adını verdik. Gen bankasına da bildirdik" dedi.

Korunması çok kolay

Virüsün kemiricilere zarar vermediğini, kemiricilerin saçtığı salgıların insanlara soluma yoluyla bulaştığını kaydeden Öktem şöyle konuştu: "Özellikle farelerin salgılarından saçılıp havaya karışıp solunduğunda insanda enfeksiyona yol açıyor.Virüsün teşhis boyutu çok önemli. Virüsün bilinen bir tedavisi yok, erken teşhis edilirse destek tedaviyle bağışıklık sistemi temizleninceye kadar hasta hayatta tutulabilir ve bir süre sonra hasta kurtarılmış olur." ifadelerini kullandı.

Çiftçiler ve avcılar tehlikede

Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem, orman farelerinden geçen virüsün orman işçilerine, orman mühendislerine bulaşabileceğini, tarla farelerinden kaynaklanan virüsün de çiftçilere, avcılara geçebileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber